Jak odżywiać młodego sportowca, żeby miał dużo energii?

Home / Dla rodziców / Jak odżywiać młodego sportowca, żeby miał dużo energii?

Właściwe odżywianie młodego sportowca ma wpływ na jego wydolność fizyczną, siłę mięśni oraz szybkość regeneracji po wysiłku. Przygotowując posiłki dla dziecka należy kierować się przede wszystkim zaspokojeniem potrzeb rosnącego organizmu w kontekście uprawianego sportu. Podstawowe nawyki żywieniowe to:

  • odpowiednie nawodnienie w trakcie i po treningu
  •  systematyczność posiłków
  • jakość posiłków.

Co jeść przed treningiem?

Węglowodany czyli pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa strączkowe, owoce. Ryż, makaron, płatki owsiane, chleb razowy, zjedzony ok. 3 godziny przed treningiem, to najlepsze paliwo dla sportowca. Przykładowe posiłki to: ryż lub makaron z kurczakiem, makaron z sosem pomidorowym, płatki owsiane na mleku, banan.

W trakcie treningu

Najważniejsze jest odpowiednie nawodnienie. Dzieci powinny pić przede wszystkim wodę mineralną niegazowaną, a jeśli są przyzwyczajone innych napojów, to nie mogą one być słodzone. Można przygotować na trening słabą lub owocową herbatę, wodę z własnoręcznie wyciśniętym sokiem z owoców. Należy zadbać o dodatkowe nawodnienie również po treningu.

Co jeść po treningu?

W trakcie każdej aktywności fizycznej dochodzi do uszkodzenia tkanek mięśni. W ich budowaniu i naprawie biorą udział białka. Bezpośrednio po treningu w ciągu 30  minut należy zjeść porcję węglowodanów np. batonik zbożowy, suszone owoce, kanapka z razowego pieczywa z miodem, banan. W przeciągu kolejnych 2 godzin młody sportowiec powinien zjeść porcję węglowodanów połączoną z pełnowartościowym białkiem. Dobrymi źródłami białka dla dzieci są chude mięsa, drób, ryby, jaja, produkty mleczne, fasole, kasza jaglana oraz orzechy.

Prawidłowe odżywianie młodego sportowca ma wpływ nie tylko na prawidłowy wzrost organizmu, ale również ma przełożenie na proces odnowy, zwiększenie możliwości wysiłkowych oraz zmniejszenie ryzyka kontuzji.